SSAB Merox AB
Paddex
61380 Oxelösund

Logga in

Om cookies

Hur ska man sköta Paddexbanan?

Enkelt att släta till, materialet tynger ned sladden som då ger en effektiv hyvling och packning i samma moment!

Slätdragning

Slätdra ofta, det är särskilt viktigt när banan är ny!
När behov finns kan man lätt jämna till och packa ytan t.ex. med en traktor och släp-verktyg. Man kan använda baklämmen till en traktorkärra, den både slätar till och komprimerar då den blir tung av det uppdragna materialet.

Vi avråder användning av armeringsmattor, då dessa mal sönder Paddex och har mycket dålig slätdragningseffekt!

Vattna banan, den tål mycket vatten. Fukt och tryck är en förutsättning för att de cementliknande bindningarna ska starta. Paddex torkar och dammar inte alls på samma sätt som en konventionell sandbana. Ett bra fukthållande lager under banan gör att man inte behöver vattna så ofta. Se anläggningsinstruktionerna.

Harvning
När ni tycker att ytan blir för hård, harva på ca 5 -7 cm djup. Lämpligt intervall är minst en gång och max tre gånger per år. Men inte oftare!

OBS! Om banan aldrig harvas kommer den att bli för hård. Ytskiktet kommer att malas ned vilket ger dammproblem.

Djupharvning
Med några års intervall bör banan djupharvas. Harva på ca 10-12 cm djup med en jordbruksharv. Harvningen bryter upp nytt material och banan får tillbaka ett rörligt skikt.

Ridhus

Under den varma årstiden kan man vattna rikligt. Inför vintern se till att banan är ordentligt vattnad, både i terrassen och i Paddexlagret. Materialet ska vara fuktigt från botten upp till ytan. Under vintern är det svårt att vattna, om det blir för torrt, tillför då minimal mängd vatten, använd vattentryck med ca 5-10 bar för att skapa en vattendimma! Eventuellt kan detta göras med en högtryckstvätt (för biltvätt etc).

 

Saltning av banan ska ske endast i undantagsfall, använd i så fall Natriumklorid (koksalt) i minimal mängd. För mycket salt kan skada de cementliknande bindningarna som vi vill ha i det undre Paddexlagret.
OBS! någon annan sorts saltklorid får absolut inte användas.

Ändrad: 2 maj 2013

Hyttsten